Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto 3 bit na krakersach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3 szklanki
budyń waniliowy 1 na 3/4litra
mąka pszenna 4 łyżki
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
margaryna 250 gram
śmietana kremówka 0,5 litr
usztywniacze do śmietany 2 sztuki
masa krówkowa 1 puszka
krakersy 2-3 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto 3 bit na krakersach

1. Mąkę wraz z budyniem i żółtkiem mieszamy w niewielkiej ilości mleka (przydatny będzie tu mikser). Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego cukier oraz kostkę margaryny i podgrzewamy. Kiedy mleko będzie już gorące, a wszystkie składniki rozpuszczone, gotujemy budyń. Gotujemy go jedynie chwilę, gdyż dłuższe gotowanie może doprowadzić do oddzielenia się margaryny od całości.

2. W blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów, na nią wylewamy przygotowaną masę budyniową. Na masę budyniową układamy kolejną warstwę krakersów. Na nich rozsmarowujemy gotową masę krówkową, a na nią ostatnią już warstwę krakersów.

3.0,5 l śmietany kremówki ubijamy za pomocą miksera, pod koniec dodajemy usztywniacze do śmietany. Tak przygotowaną bitą śmietaną rozsmarowujemy na górnej warstwie krakersów. Całość posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki.

Więcej na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 07.01.2014 16:26
jedno z moich ulubionych
Milenka1
Milenka1 10.05.2013 23:31
Smaczne, pyszne i wygląda ładnie
V_kuchareczka 09.05.2013 15:14
wygląda pysznie
dziewczyna_z_kodeksem 09.05.2013 14:41
.też obawiałam się połączenia smaków słodkiego i słonego, ale zupełnie niepotrzebnie. mi komponuje się to świetnie !
halina17 09.05.2013 13:22
Smaczne ciasto bez pieczenia.
Rossie 09.05.2013 12:13
poproszę kawałek :) albo cztery :P
pestka 09.05.2013 11:45
bardzo dobre
agam26 09.05.2013 11:30
chyba mega kaloryczne ale wygląda pysznie
Olga_SK 09.05.2013 11:26
nigdy nie robiłam nic na krakersach - jak współgra ich słonawy posmak ze słodkością masy?
Bernadeta1 09.05.2013 11:19
bardzo smaczne
Pietruszka 09.05.2013 11:14
uwielbiam te ciasto,ale na krakersach jeszcze nie jadałam
natalia.doradca 09.05.2013 11:12
wyśmienite ciasto
Kazimierz1 09.05.2013 10:59
palce lizać :)
iwi 09.05.2013 10:58
Smakowite ciasteczko.
gosia1988 09.05.2013 10:58
uwielbiam takie ciasta
IZABELA29 09.05.2013 10:44
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak