Ciastko sękaczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 gram
  • mąka krupczatka

    100 gram
  • masło

    250 gram
  • jabłko kwaśne

    2 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciastko sękaczek foto
na ciasto:
250 gram mąki pszennej
100 gram krupczatki
250 gram masła (opcjonalnie margaryny)
1 łyżka cukru waniliowego
90-100 gram drobnego cukru
2 jaj + 1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy odstawić na ok.30 minut do lodówki Rozgrzewamy piec do ok. 190 stopni. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i wykładamy na blaszki (standardowej wielkości) wyłożone pergaminem.Pieczemy kolejno po ok.15-20 minut- do zrumienienia. Studzimy.
Krok 2 - Ciastko sękaczek foto
do masy z jabłek:
2 kg jabłek- najlepiej szara reneta
1 łyżka masła
2 łyżki brązowego cukru
2-3 żółte/pomarańczowe galaretki
Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach.Przekładamy do garnka dodajemy masło i dusimy pod przykryciem-mieszając od czasu do czasu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy galaretki i opcjonalnie cukier- jeśli masa będzie baaardzo kwaśna. Dokładnie mieszamy zagotowujemy i studzimy.
Krok 3 - Ciastko sękaczek foto
do masy orzechowej:
250 gram drobno posiekanych orzechów
100 gram cukru brązowego
1 łyżka cukru kryształu
3-4 łyżki mleka
3 łyżki miodu
120 gram masła
Składniki na masę orzechową przekładamy do garnka z grubym dnem i dusimy na wolnym ogniu -aż masa zacznie się robić o lekko karmelowej konsystencji. ok 15 minut.Studzimy
Krok 4 - Ciastko sękaczek foto
Na pierwszą warstwę wykładamy połowę jabłek i przykrywamy drugą warstwą. Odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 10.03.2014 10:52
wygląda świetnie
bietka 28.04.2013 13:44
wygląda pysznie :)
bogusia19 28.04.2013 13:27
przepyszne ciasto
Magiczna_Kuchnia 28.04.2013 13:07
Pycha musi być:)
dodi 28.04.2013 12:31
super ciacho!!!
Megg 28.04.2013 12:23
przepyszne ciacho, idealne do niedzielnej kawusi :)
2milutka 28.04.2013 12:21
pyszne ciacho
reniatka 28.04.2013 11:59
mniam wygląda przepysznie
iwi 28.04.2013 11:31
Ekstra ciasteczko.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat