Ciastko kruche z dzemem śliwkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • smalec

    4 łyżki
  • margaryna

    1 łyżka
  • mąka

    3 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    3 sztuki
  • powidła śliwkowe

    4 słoiki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciastko kruche z dzemem śliwkowym foto
Ciasto:
4 łyżki smalec,
3 szklanki mąka,
1 łyżka margaryna,
1 szt cukier waniliowy,
2 łyzki proszek do pieczenia,
3 sztuki jajko,
1 szklanka cukier


Do mąki na początku dodajemy margaryne drobno posiekaną.
Krok 2 - Ciastko kruche z dzemem śliwkowym foto
Wymienoone skladniki łączymy ze sobą,dobrze ciasto wyrabiamy. Dzielimy na 2 czesci. Jedna idzie na spód ciasta, druga na górę. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia, a góre posypujemy bułka tartą. Drugą czesto to najlepiej rwać po jej kawałku i układać na np jabłkach by zostaały całkowicie pokryte. To ciasto na smalcu jet bardziej kruche. Mi bardziej smakuje
Krok 3 - Ciastko kruche z dzemem śliwkowym foto
wykładamy powidła śliwkowe, POkrywamy 2 cześcia ciasta. nakłuwamy widelcem w różnych miejscach. Dodatkowo jeżeli chcemy - Posypujemy cukrem podrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mic 18.09.2012 22:06
zjadłym ogromna porcje
magda28 09.09.2012 17:02
ulubione
magda28 09.09.2012 17:02
ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat