Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastko kruche z dzemem śliwkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smalec 4 łyżki
margaryna 1 łyżka
mąka 3 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 2 łyżki
cukier 1 szklanka
jajko 3 sztuki
powidła śliwkowe 4 słoiki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastko kruche z dzemem śliwkowym

Kroki postępowania

1
Ciasto:
4 łyżki smalec,
3 szklanki mąka,
1 łyżka margaryna,
1 szt cukier waniliowy,
2 łyzki proszek do pieczenia,
3 sztuki jajko,
1 szklanka cukier


Do mąki na początku dodajemy margaryne drobno posiekaną.
Krok 1 - Ciastko kruche z dzemem śliwkowym foto
2
Wymienoone skladniki łączymy ze sobą,dobrze ciasto wyrabiamy. Dzielimy na 2 czesci. Jedna idzie na spód ciasta, druga na górę. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia, a góre posypujemy bułka tartą. Drugą czesto to najlepiej rwać po jej kawałku i układać na np jabłkach by zostaały całkowicie pokryte. To ciasto na smalcu jet bardziej kruche. Mi bardziej smakuje
Krok 2 - Ciastko kruche z dzemem śliwkowym foto
3
wykładamy powidła śliwkowe, POkrywamy 2 cześcia ciasta. nakłuwamy widelcem w różnych miejscach. Dodatkowo jeżeli chcemy - Posypujemy cukrem podrem.
Krok 3 - Ciastko kruche z dzemem śliwkowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 18.09.2012 22:06
zjadłym ogromna porcje
magda28 09.09.2012 17:02
ulubione
magda28 09.09.2012 17:02
ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak