Ciastko daktylowe z sosem toffi, kremówką i lodami akacjowymi Waldemara Hołówki

Ciastko daktylowe z sosem toffi, kremówką i lodami akacjowymi Waldemara Hołówki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • gorzka czekolada

    100 g (1 tabliczka)
  • daktyle

    50 g
  • masło

    1/2 kostki (pokrojona w kawałki)
  • cukier trzcinowy

    150 g (1 szklanka)
  • jajka

    2 szt.
  • mąka pszenna

    150 g (1 szklanka)

Dodatkowo/opcjonalnie

  • lody

  • sorbet cytrynowy

  • bita śmietana

  • polewa toffi

  • kakao

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Waldemar Hołówka poleca:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać zmiksowane (wcześniej namoczone) daktyle, wymieszać z rozpuszczonym masłem i czekoladą, dodając mąkę przesianą przez sitko. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Gotową masę wlać do wysmarowanych masłem kokilek i piec w temp. 200°C przez 11 minut. Podawać z lodami akacjowymi/ lub sorbetem i sosem toffi.
 fajne przepisy kuchni świata
Wybierając gorzką czekoladę zwróćmy uwagę na wysoką zawartość kakao (im wyższa, tym lepiej).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

04.08.2016 14:26
bardzo ciekawe polaczenie, super pomysl

as28

02.10.2015 22:20
prze[is rewelacyjny

Wafelek2601

02.10.2015 21:20
Ciekawy przepis

Stenka

02.10.2015 20:02
smaczne ciasto

wyattearp

02.10.2015 20:01
smakowicie wygląda

norweska20

02.10.2015 19:47
ciekawe zestawienie smaków

Katarzyna47

02.10.2015 18:12
Ciekawe ciasto, chyba się skuszę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat