Ciastka zawijaski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • cukier

    150 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • margaryna

    200 g
  • kakao gorzkie

    3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki odmierzyć 1/2 kg i przesiać do miski. Dodać cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki, aby proszek do pieczenia dobrze się połączył. Margarynę posiekać drobno, wrzucić do suchych składników. Dodać jajka i wszystko razem zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao i dobrze wymieszać. Osobno rozwałkować dwa kolory ciasta. Jedno ułożyć na drugim, zwinąć jak roladę. Następnie nożem kroić cienkie paski ciasta i układać je na blaszy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 10 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jolaxa1 29.12.2011 23:48
Super
sylwia / sytofala 11.10.2011 23:37
ładne i proste :) super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat