Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kleik ryżowy 130 gram
masło 100 gram
masło orzechowe 50 gram
cukier 100 gram
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Porada

Tym razem kleik połączyłam z masłem orzechowym, dzięki czemu uzyskałam cudownie pachnące i obłędne w smaku ciasteczka orzechowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym

Masło/margarynę oraz masło orzechowe z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka.
Do powstałej masy dodać kleik i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
Ciasteczka ostudzić na kratce.
(Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:40
pycha
Patrycja33 25.05.2018 14:10
ciekawy przepis :) z chęcią bym spróbowała takie ciasteczko :)
Diana Rusiłowicz 03.06.2018 20:27
Polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak