Przepis i sposób przygotowania na: ciastka z karobem i mielonymi pestkami dyni
Pestki dyni (ekologiczne z Polski) uprażyłam na patelni, aż zaczęły strzelać i zmieliłam w młynku do kawy. Do miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i zmielonymi pestkami dyni. Następnie wkroiłam masło, wbiłam jajko i szybko zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na 2 części, do jednej dodałam karob czyli mączkę chleba świętojańskiego i dokładnie połączyłam składniki. Na foli spożywczej rozwałkowałam jeden kawałek ciasta, a drugi rozwałkowany do podobnej grubości ułożyłam na wierzchu. Zwinęłam za pomocą foli w rulonik i schowałam do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie nagrzałam piekarnik na 180 stopni, po wyjęciu ciasta z zamrażarki odwinęłam z foli i ostrym nożem pocięłam na plastry, ciastka ułożyłam na papierze do pieczenia na blasze i wstawiłam do piekarnika. Piekłam 10 minut. Smacznego.