Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka z kardamonem migdałami i dżemem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 220 g
masło 140 g
cukier puder 100 g
jajko 1 szt
mielone migdały 30 g
cukier puder do posypania
dżem
Kardamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka z kardamonem migdałami i dżemem

Kroki postępowania

1
Ze wszystkich składników oprócz dżemu zagniatamy ciasto. Jeśli mamy całe migdały to obieramy je ze skórki i mielimy na proszek. Z ciasta formujemy kule, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy cienko i foremkami wycinamy kształty. Tyle samo ciasteczek pełnych ile z dziurką.
Krok 1 - Ciastka z kardamonem migdałami i dżemem foto
2
Ciastka pieczemy ok 12 minut w temperaturze ok 180 stopni.
Krok 2 - Ciastka z kardamonem migdałami i dżemem foto
3
Pełne ciasteczka smarujemy powidłami lub dżemem, a ciastka z pustym środkiem posypujemy cukrem pudrem,
Krok 3 - Ciastka z kardamonem migdałami i dżemem foto
4
następnie przykrywamy nimi te posmarowane powidłami
Krok 4 - Ciastka z kardamonem migdałami i dżemem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 22.01.2013 13:48
mniam
wyattearp 22.01.2013 12:00
o fajne
Monika58 21.01.2013 22:50
piękne! - i uwielbiam zapach kardamonu -lubię tak :)
-Natka- 21.01.2013 22:01
Smakowicie wyglądają.
Milena87 21.01.2013 21:59
smacznie wygladają
gosia561 21.01.2013 21:51
domowe ciasteczka, mniam
Ewelina47 21.01.2013 21:30
super ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak