Ciastka z dżemem

Ciastka z dżemem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • masło roślinne

    1 kostka
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • śmietana

    100 ml
  • dżem truskawkowy

    1 słoik
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciastka z dżemem

Drożdże pokruszyć do ciepłej śmietany, dodać szczyptę soli, cukier, jajko i żółtko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z miękkim masłem, dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego kółka, na każdym z nich kłaść po 1/2 łyżeczki dżemu. Kółka składać i zlepiać brzegi. Ciastka piec przez 20 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (68)

ankaryba 17.01.2014 08:16
muszą być pyszne!!!
RenataZ-et 31.10.2012 22:16
Smakowite
IKrakowianka 26.10.2012 16:10
prezentują sie wspaniale
Juleczka20 10.07.2012 07:45
pyszne ciacha
monika1968 01.07.2012 22:03
Podobne do rogalików
ajres 17.06.2012 22:56
super
ajres 17.06.2012 22:56
super
Urszula5 08.05.2012 23:33
ciastka super jeszcze herbatka do nich
Katarzyna/kate1980 24.04.2012 22:13
pyszności
ajres 30.01.2012 22:44
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat