Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka z czarnym sezamem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 80+ 80 g
mąka
sezam czarny 40 g
żółtko jajek 2 szt
cukier 2 łyżki
śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka z czarnym sezamem

Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać żółtko, śmietanę i 80 g masła- zagnieść gładkie ciasto i odstawić do lodówki na 4 godziny.
Sezam namoczyć- wystarczy godzina, dwie. Odlać wodę rozłożyć na suchej patelni i chwilę odczekać. Następnie prażyć na bardzo małym ogniu. Mieszać i uważać. Kiedy po domu rozjedzie się zapach jest już gotowy.

Ciasto rozwałkować posmarować grubo masłem i posypać połową sezamu. Złożyć w kopertę i rozwałkować( tak jak francuskie). Ponownie posmarować ciasto masłem posypać drugą połową sezamu, ponownie złożyć w kopertę i rozwałkować…jeszcze kilka razy złożyć ciasto na połowę i wałkować(już bez masła). Na koniec zwinąć w rulon i pokroić w krążki. Piec w temperaturze ok. 200 stopni prze ca. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 19.06.2014 23:55
zaciekawil mnie ten przepis i podoba mi sie, fajnie wygladaja takie icastka...
Seba 19.06.2014 08:39
pyszne ciasteczka
eMMe 22.02.2014 23:06
Pyszne ciastka:)
Mniam 22.02.2014 20:51
Świetnie wygląda sezam na tych ciasteczkach.
Magula 22.02.2014 19:52
smakowite ciasteczka
Stenka 22.02.2014 17:24
fajny przepis
Sylwia26 22.02.2014 17:21
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak