Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka z amoniakiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
żółtko jajek 3
cukier 0,5 szklanki
margaryna 125 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
amoniak 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jogurt naturalny 0,5 szklanki
białko
cukier kryształ do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka z amoniakiem

Mąkę przesiać, dodać margarynę i nożem rozdrobnić.
Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, amoniak, jogurt naturalny. Ciasto dokładnie zarobić.
Rozwałkować na grubość 5mm i wykrawać dowolne kształty.
Ciastka posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem.

Piec 15 minut w 180*

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 28.09.2015 12:21
jeszcze nie używałam amoniaku do pieczenia ..
Zdzisław 27.06.2015 16:49
pyszne słodkości i bardzo takie lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak