Ciastka tureckie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto :masło

    15 dag
  • cukier puder

    15 dag
  • jaja

    4 szt
  • mąka

    15 dag
  • kakao

    5 dag
  • masło do formy

  • spirytus

    2-3 łyżki
  • lukier

    25 dag
  • cukier puder

    25 dag
  • Do posypania:

    10 dag
  • orzechy włoskie

    10 dag
  • sok z cytryny

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę posmarować masłem. Mąkę przesiać. Można dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. jaja umyć. Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć w makutrze, dodawać po jednym żółtku, stale ucierając, dodać rozpuszczone kakao, połączyć ze sztywno ubitą pianę i mąką, lekko wymieszać. Ciasto wylać na blachę, upiec w piekarniku w temperaturze około 170 stopni C.
Lukier: utrzeć cukier pudrem z alkoholem i sokiem z cytryny. Lukier wylać na upieczone ciasto, pozostawić do zastygnięcia, wykrawać szklanką półksiężyce. Przed podaniem i posypać uprażonymi orzechami włoskimi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 11.06.2013 21:55
świetne ciasteczka
Aannkaa82 19.02.2013 19:49
Wyglądają bardzo ładnie.
MagdaXXX 18.12.2012 13:55
ekstra
mariel78 04.10.2012 00:31
pycha
Iwusia 21.08.2012 20:33
bardzo fajne ciasteczka
adam1f 22.06.2012 03:25
dobre
Renia1 18.06.2012 12:31
swietne!
RenataZ-et 15.06.2012 17:29
robiłam-wyszły pyszne!
gosia561 11.06.2012 23:57
ciekawy przepis
jasiek 03.06.2012 22:47
super sprawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat