ciastka ryżowe z rabarbarem lub/i wiśniami

ciastka ryżowe z rabarbarem lub/i wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 gram
  • maślanka

    1 szklanka
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    0,3 szklanki
  • rabarbar

    3 łodygi
  • wiśnie bez pestek

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ciastka ryżowe z rabarbarem lub/i wiśniami

Kroki postępowania

Krok 1 - ciastka ryżowe z rabarbarem lub/i wiśniami foto

Ryż zmielić w młynku do kawy. Zalać maślanką i najlepiej odstawić na całą noc w celu fermentacji. Nie jest to jednak niezbędne, tak się tylko robi w Azji..

Krok 2 - ciastka ryżowe z rabarbarem lub/i wiśniami foto

Żółtka ubić z cukrem na biały kolor, a białka na sztywno. Połączyć wszystkie składniki.

Krok 3 - ciastka ryżowe z rabarbarem lub/i wiśniami foto

Do części ciasta dodać opłukany i pokrojony rabarbar.

Krok 4 - ciastka ryżowe z rabarbarem lub/i wiśniami foto

Do pozostałej części dodać wiśnie. Wymieszać.

Krok 5 - ciastka ryżowe z rabarbarem lub/i wiśniami foto

Ciasto wlać do foremek na blasze i pic około 25-30 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Habibi 27.01.2014 12:57
mam podobny przepis (z jakiejś starej książki o kuchniach wschodu) ale z ryżu nieoczyszczanego (brązowego) - wychodzą bardzo sycące babeczki :)
olkaaa 30.10.2013 07:34
bardzo fajne
Krystyna32 18.09.2013 07:18
pyszne ciasteczka
Wafelek2601 10.08.2013 19:59
Takie ciasteczka są na pewno pyszne
lara 23.05.2013 08:24
bardzo ciekawe!!!
Kolorowa 22.05.2013 20:39
Genialne !! Dodaje do księgi, smaczne !
Motorek 21.05.2013 08:12
najlepsze domowe
jordi 13.03.2013 20:44
inspirujące,ale trzeba poczekać na rabarbar
Zosia1 13.03.2013 12:00
bardzo pomysłowe
Beata73 12.03.2013 16:58
wspaniałe!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat