Ciastka przez maszynkę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • masło

    20 dag
  • cukier puder

    1 szklanka
  • śmietana

    5 łyżek
  • jaja

    1 szt
  • smalec

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło, smalec, śmietanę, jajko, cukier puder i cukier waniliowy, zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1h. Ciasto ucinać po kawałku, wkładać do maszynki do mięsa z założonym przyrządem do formowania ciastek. Powoli przepuszczać ciasto przez maszynkę, odcinając po 7 cm. Kłaść na przygotowaną blachę i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 02.01.2014 18:22
Domowe ciacha są najlepsze.
Bernadeta 16.09.2013 11:06
oj ,jak dawno nie robiliśmy
Iwusia 10.05.2013 22:44
bardzo lubię takie domowe ciasteczka
Iwona51 23.10.2011 13:56
smaczne
FAFIK 27.06.2011 14:07
Dawno takich nie jadłem!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat