Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka przez maszynkę

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
masło 20 dag
cukier puder 1 szklanka
śmietana 5 łyżek
jaja 1 szt
smalec 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka przez maszynkę

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło, smalec, śmietanę, jajko, cukier puder i cukier waniliowy, zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1h. Ciasto ucinać po kawałku, wkładać do maszynki do mięsa z założonym przyrządem do formowania ciastek. Powoli przepuszczać ciasto przez maszynkę, odcinając po 7 cm. Kłaść na przygotowaną blachę i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 02.01.2014 18:22
Domowe ciacha są najlepsze.
Bernadeta 16.09.2013 11:06
oj ,jak dawno nie robiliśmy
Iwusia 10.05.2013 22:44
bardzo lubię takie domowe ciasteczka
Iwona51
Iwona51 23.10.2011 13:56
smaczne
FAFIK 27.06.2011 14:07
Dawno takich nie jadłem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak