Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka półfrancuskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
margaryna 50 dag
żółtko jajek 4
kwaśna śmietana 6-8 łyżek
jajko 1 sztuka
cukier brązowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka półfrancuskie

1. Posiekać margarynę z mąką, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić ciasto, włożyć je do lodówki na 2 godziny.

2. Po 2 godzinach wyjąć ciasto. Podzielić ciasto na 5 części. Rozwałkować pierwszą część ciasta na grubość około 1 centymetra i używając dowolnych foremek zrobić ciastka. Tak postępować z każdą częścią ciasta.

3. Jajko roztrzepać i pędzelkiem posmarować z jednej strony ciastka. Posmarowaną stronę ciastka posypać brązowym cukrem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w 220 stopniach C około 10 minut do uzyskania złotego koloru.

Rada: Brązowy cukier równie dobrze można zastąpić białym cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 26.04.2014 00:37
pyszne ciasteczka
marcia7 09.04.2014 20:06
idealne do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak