Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka Pieguski bezglutenowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka gryczana 1,5 szkl
mąka kukurydziana 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
cukier 0,5 szkl
jajko 1
żółtko jajek 2
sól szczypta
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
czekolada 1 tabliczka
bakalie 0,5 szkl
masło 200 g

Porada

W wersji glutenowej możemy użyć 2 szklanek mąki pszennej. Użyłam czekolady mlecznej z małymi cukiereczkami, ale może tez być czekolada gorzka lub deserowa.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka Pieguski bezglutenowe

Czekoladę i orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Do miski dodajemy wszystkie rodzaje mąki, sodę, szczyptę soli, cukier i mieszamy. Dodajemy jajko, dwa żółtka, posiekane masło. Zagniatamy wstępnie w misce, a następnie (opcjonalnie) ciasto przekładamy na blat/stolnicę lub w misce łączymy dłońmi z posiekaną czekoladą, orzechami lub innymi dodatkami. Z ciasta odrywamy małe porcje (ok.1 łyżki) ciasta i formujemy z nich kulki które spłaszczamy dłonią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 10-15 minut (lub do czasu, aż lekko się zarumienią) w temperaturze 190-200 ºC. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 27.10.2015 17:42
uwielbiam takie ciacha:)
IZABELA29 27.10.2015 08:32
pyszne i zdrowe
Maridka19 27.10.2015 07:23
Pyszne są te ciasteczka :)
Iwusia 26.10.2015 21:48
dobre ciasteczka
Kolorowa 26.10.2015 18:46
Spore kawałki- super :)
gusia1000 26.10.2015 18:35
Swojskie najlepsze.
Jadwiga/Jaga85 26.10.2015 18:22
Pyszne ciasteczka!
cukiereczek 26.10.2015 17:44
rewelacyjny przepis
agaK. 26.10.2015 17:14
Świetne, wyglądają na kruchutkie.
Ewa Wojtaszko 26.10.2015 15:41
mogłabym jeść codziennie heh

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak