Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka owsiane z gorzką czekoladą i orzechami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250g
płatki owsiane 300g
gorzka czekolada 100g
orzechy laskowe 40g
jajko 2
cukier brązowy 60g
cukier biały 60g
masło 160g
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki
proszkek do pieczenia 3/4 łyżeczki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka owsiane z gorzką czekoladą i orzechami

Kroki postępowania

1
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Krok 1 - Ciastka owsiane z gorzką czekoladą i orzechami foto
2
W innej misce ucieramy mikserem masło i dwa rodzaje cukrów na gładką masę. Dodajemy jajka i cukier waniliowy. Miksujemy.
Krok 2 - Ciastka owsiane z gorzką czekoladą i orzechami foto
3
Tak powstałą masę dodajemy do przygotowanej wcześniej miski z mąką, dodajemy płatki owsiane. Następnie połowę czekolady ucieramy na wiórki, a drugą połowę drobno kroimy. Dodajemy czekolady i posiekane orzechy.
Krok 3 - Ciastka owsiane z gorzką czekoladą i orzechami foto
4
Formujemy nieduże ciasteczka i układamy je w niewielkich odstępach od siebie na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach, do uzyskania jasnobrązowego koloru, 10-12minut.
Krok 4 - Ciastka owsiane z gorzką czekoladą i orzechami foto
5
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je do ostudzenia.
Smacznego :)
Krok 5 - Ciastka owsiane z gorzką czekoladą i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda 31.08.2013 22:31
fajny przepis :D
Bernadeta1 30.08.2013 15:40
kiedyś bardzo często robiłam
mysza75 30.08.2013 11:49
fajne zdrowe ciasteczka
gosia56 30.08.2013 08:30
napewno pyszne ciasteczka
Renata9 29.08.2013 21:06
fajne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak