Ciastka owsiane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło 250 g

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • jajka

    2
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczki
  • cynamon mielony

    2 łyżeczki
  • sól

  • cukier drobny

    3/4 szklanki
  • płatki owsiane

    1 szklanka
  • rodzynki

  • orzechy włoskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- W misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując oraz ekstrakt z wanilii. W osobnej misce łączymy mąkę, cynamon, sól i sodę
- Do masy dodajemy mąkę i całość miksujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy partiami mieszankę płatków i mieszamy łyżką drewnianą, aż równo rozprowadzimy całość
- Do nagrzanego piekarnika (150 stopni) wkładamy ciastka uformowane na papierze do pieczenia. Należy je układać w 3 cm odstępach, ponieważ ciasteczka trochę urosną. Dla Waszej informacji i spokoju, masa będzie gęsta i się kleiła, wiec nie ma mowy o formowaniu kuleczek w rękach, bo ciasto przyklei Wam się do rąk. Bezpośrednio łyżką stołową nakładajcie papkę na papier do pieczenia i wówczas formujcie opływowe kształty. Pieczemy około 20 minut do zarumienienia, aż zrobią się chrupiące i kruche :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara/zuza22_85 11.03.2014 15:47
muszą być smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat