Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka owsiane
Zawsze znajdowały się w zapatrzeniu na podróż :).
Jeśli chodzi o dodatki można kombinować według własnych upodobań i fantazji :).
Płatki zrumienić lekko na suchej patelni. Gdy zaczną wydzielać zapach (ok.3 minuty) odstawić i ostudzić.
Masło roztopić na małym ogniu, po roztopieniu chwilę ostudzić, w misce zmieszać je z cukrem zwykłym i waniliowym, miodem oraz kakaem.
Płatki zmieszać z roztopioną masą, dodać proszek do pieczenia, aromat (dowolny, ja preferuje waniliowy) jajka, rodzynki/orzechy/wiórki kokosowe.
Zagnieść ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki.
Z ciasta formować małe 'placki' (o średnicy około 4 cm), ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w 200st. C.
Po upieczeniu zdjąć ciastka z blachy, odłożyć na talerzyk do wystygnięcia i gotowe :).
Blog kulinarny PychOlki poleca i zaprasza!
pycholki.blogspot.com