Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciastka-orzeszki

4.7
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na orzeszki i krem do orzeszków z mascarpone. Orzeszki do pyszna przyjemność - każdy to wie, kto chociaż raz próbował tych ciasteczek. 

Składniki:

Ciasto na orzeszki:

mąka pszenna
4 szklanki
masło
200 gramów
żółtko jajek
4 sztuki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
cukier
1/2 szklanki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
śmietana
3 łyżki

Krem do orzeszków z mascarpone:

śmietana kremówka
500 mililitrów
cukier puder
4 łyżki
serek mascarpone
250 gramów
orzechy włoskie
100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka-orzeszki

Jeśli szukasz przepisu na słodką przekąskę, która oczaruje każdego, orzeszki z nadzieniem są strzałem w dziesiątkę! Te popularne ciasteczka w kształcie orzechów nie tylko wyglądają efektownie, ale też smakują wyśmienicie – kruche skorupki kryją w sobie aksamitne nadzienie z orzechów włoskich, które rozpływa się w ustach. To smak znany i lubiany od pokoleń, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Warto zrobić je samemu, by poczuć satysfakcję z domowego wypieku i móc podzielić się ich wyjątkowym smakiem z bliskimi. Idealne na święta, rodzinne spotkania, albo po prostu – na chwilę słodkiej przyjemności!

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, śmietanę i ponownie utrzeć.

Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć mikserem, a następnie zagnieść na jednolite ciasto.

Z ciasta robić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i piec w maszynce elektrycznej do wypiekania orzeszków.

Uwaga!
Ciasteczka pieką się dość szybko i należy uważać, aby się nie przypaliły.

Po upieczeniu odstawiamy połówki orzeszków do wystudzenia, a w tym czasie
przygotowujemy krem do orzeszków z mascarpone i orzechów włoskich.

Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmielone orzechy i
ponownie ubić do połączenia się składników.

Połówki ciasteczek napełniać kremem i sklejać dwie połówki razem.
Przechowywać w chłodnym miejscu.

W tych orzeszkach jest inna masa, bo z mascarpone i kremówki. Krem do orzeszków z  z mascarpone, kremówki i orzechów włoskich to wyjątkowe połączenie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i konsystencją. Mascarpone dodaje jej kremowej gładkości i delikatnej słodyczy, co idealnie komponuje się z puszystą, lekko ubitą śmietanką. Orzechy włoskie wnoszą natomiast głęboki, lekko karmelowy aromat i przyjemną chrupkość, która przełamuje aksamitną strukturę kremu. To zestawienie sprawia, że masa jest jednocześnie lekka i bogata w smaku, idealnie nadając się do nadziewania ciasteczek, tortów czy deserów. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 11.04.2015 12:10
Nigdy nie jadlam orzeczkow wiec czestuje sie:-D
misia53 10.04.2015 17:22
uwielbiam orzeszki
Internetowa Kuchnia 10.04.2015 13:55
muszą być pyszne :)
Grazyna0211 10.04.2015 13:06
bardzo smaczne i efektowne ciasteczka
Mniam 10.04.2015 11:54
U mnie też były orzeszki. Robiłam na święta :)
Ania67 10.04.2015 10:32
Świetne ciasteczka
bertpvd 10.04.2015 09:15
Piękne ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak