Ciastka orzeszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    400 g
  • cukier

    100 g
  • masło

    250 g
  • jajko

    2 szt
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

nadzienie

  • masa krówkowa

    1 puszka
  • orzechy włoskie

    1 szklaka posiekanych
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem. Następnie dodajemy cukier, dwa całe jajka, i dwie łyżki kwaśnej śmietany. Mocno wyrabiamy kruche ciasto w wkładamy do lodówki no ok pół godziny. Następnie z ciasta formujemy małe kulki i wylepiamy nimi specjalne formy lub patelnie do orzeszków i zapiekamy za złoty kolor. Zazwyczaj wystarczy kilka minut. Po ostygnięciu, wypełniamy połówki podgrzaną i wymieszaną z orzechami masą krówkową i sklejamy je ze sobą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 10.09.2014 19:19
aż ślinka cieknie
DorotaZ 10.09.2014 17:54
Wspomnienie dzieciństwa:) Ale czasochłonne:)
Futka 10.09.2014 17:22
Świetne te ciasteczka! :)
Noruas 10.09.2014 15:28
pyszności, uwielbiam takie ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat