Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis

Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 gram
  • masło

    100 gram
  • jajka

    2
  • orzechy włoskie

    200 gram
  • cukier

    100 gram
  • lukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis foto
Dostałam ogromną siatkę orzechów i stanęłam przed dylematem, co mogę właściwe z nich zrobić. Po dwóch dniach łupania mam chyba 2 kilo orzechów do przerobienia ;) Zaczynamy więc od czegoś prostego - ciastek. Na mąkę rzucam mało i siekam je nożem na małe kawałeczki.
Krok 2 - Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis foto
Orzechy mielę w robocie kuchennym na drobny „piasek”. Razem z cukrem i dwoma jajkami dodaję je do mąki z masłem.
Krok 3 - Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis foto
Zagniatam ciasto, formuję z niego kulę i wkładam do lodówki na co najmniej pół godziny.
Krok 4 - Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis foto
Gdy ciasto się już schłodzi, rozwałkowuję je i wycinam ciasteczka.
Krok 5 - Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis foto
Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Krok 6 - Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis foto
Upieczone i wystudzone ciastka lukruję. Ciastka są kruche i aromatyczne. A przede wszystkim bardzo naturalne, choć kaloryczne. Orzechy to przecież tłuszcz, ale ten zdrowy ;)Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Poison1988

05.04.2013 12:09
takie ciasteczka są najlepsze. Pięknie wyglądają :)

gosia56

04.04.2013 20:38
napewno pyszne

katarzynagotuje

04.04.2013 20:11
jakie ładne ciasteczka; )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat