Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciastka orkiszowe z figami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka (orkiszowa chlebowa)
masło 100 gram
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier brązowy 2-3 łyżki
figi 5 sztuk (suszone)
jajko 1 małe
sól 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ciastka orkiszowe z figami

Cukier trzcinowy zmielić w młynku na puder.
Mąkę orkiszową chlebową (typ 850, 1100) wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać miękkie masło i połączyć składniki w robocie. Na końcu dodać pokrojone figi i wbić jajko, chwilę mieszać w robocie. Ciasto dokończyć wyrabiać ręcznie. Odłożyć do lodówki do schłodzenia.
Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej lub podsypując mąką. Wycinać kółka szklanką, układać na papierze do pieczenia w odstępach.
Piec 10 minut w 180 stopniach.
Po wystygnięciu zdjąć z blachy, przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 12.04.2014 20:27
fajne ciasteczka
Kejti 11.04.2014 21:34
Ciasteczka i to z figami,nie mam fig,ale chyba coś upiekę :-)
Alex_M 10.04.2014 16:24
muszę upiec Twoje ciasteczka bo już czuję, że będą mi smakowały :)
Monika-twin 09.04.2014 22:59
Apetycznie wygladaja.
IlonaAlbertos 09.04.2014 19:26
Wyglądają na przepyszne.
Renata9 09.04.2014 19:19
bardzo smaczne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak