Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka napoleonki na kruchym spodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 ml
margaryna w kostce 250 g
śmietana 12% 125 ml
mleko 1000 ml
żółtko jajek 3
jajko 1
cukier 250 ml
mąka krupczatka 50 g
cukier waniliowy 2

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka napoleonki na kruchym spodzie

Mąkę posiekać z margaryną i śmietaną. Szybko wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować ciasto na grubość około pół centymetra, przenieść na wałku na blachę i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Upiec 2 placki. Przygotować krem: żółtka, jajo, cukier i cukier waniliowy utrzeć na pulchną masę, 3 szklanki mleka zagotować. Szklankę zimnego mleka wymieszać z mąką krupczatką, wlać do gotującego się mleka, zagotować, ciągle mieszając, połączyć z utartymi jajami. Naczynie z kremem ustawić na garnku z gotującą wodą i masę zagęścić na parze ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje, zdjąć z pary ciągle mieszając ostudzić. Krem rozsmarować na jednej warstwie upieczonego ciasta i przykryć ostrożnie drugą warstwą. Ciasto pokroić delikatne. Można udekorować cukrem pudrem. Smacznego ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak