Ciastka na skwarkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ZMIELONE SKWARKI

    250 g
  • cukier

    1 szkl.
  • mąka pszenna

    3 szkl.
  • jajko

    1
  • śmietana

    3 łyżki
  • proszek do piecz

    łyżeczka
  • mak

    do posypania
  • cukier

    do posypania
  • białko

    do smarowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mieszamy cukier ze skwarkami , jajkiem i aromatem. Dosypujemy mąke i proszek do pieczenia , zagniatamy (można dodać śmietane). ciasto wałkujemy na 0.5cm i wycinamy ciastka. Smarujemy je białkiem posypujemy cukrem i makiem , układamy na posmarowaną blaszkę i pieczemy na złoty kolor:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 29.08.2012 18:14
Nie dawno myślałam czy ma ktoś przepis na takie ciastka . Pamiętam z dzieciństwa jak piekła babcia a już niestety upłynęło ponad 40 lat , przepis nie pozostał . Pamiętam , że były bardzo smaczne te ciasteczka . Tylko skąd skwarków . Nie używam w ogóle słoniny , smalcu.
aleksa123 19.07.2011 21:23
ciekawy przepis
owca441 06.05.2011 21:41
kiedyś miałam okazję spróbować są dobre
jolaxa 21.02.2011 21:19
pyyycha
teresa18 08.02.2011 18:58
pyszne polecam
traktorek 12.11.2010 16:13
piekę też taki naprawdę pycha a skwarek nie widać ani nie czuć
marta0906 11.11.2010 20:14
są bardzo smaczne i jak je pierwszy raz jadłam to nic o skwarkach nie wiedziałam. A jak by mi powiedział ktoś przed zjedzeniem to bym niezjadła ani jednego.
Emilia22 10.11.2010 16:07
słyszałam,że są bardzo smaczne takie ciasteczka
suzana 10.11.2010 13:43
ciekawe ale bym nie zjadła
aginaa 10.11.2010 13:42
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat