Przepis i sposób przygotowania na: ciastka kruche z kakaowym środkiem
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier puder, szczyptę soli i wymieszać. Masło pokroić na drobne kawałki i połączyć z mąką, następnie dodać jajko, łyżkę jogurtu lub śmietany i wyrobić ciasto. Od ciasta odciąć 1/3 i dodać do niej kakao i łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego. Białe ciasto rozwałkować na prostokąt, kakaowe ciasto ukulać na wałek i położyć wzdłuż dłuższego boku prostokąta. Zrobić wałek z białego ciasta z kakaowym w środku i zlepić krawędź. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu pokroić nożem na plasterki, ułożyć na blachę na papier do pieczenia w odstępach ponieważ ciastka urosną o na moje oko 50-80 %. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu można ozdobić roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą zmieszaną z masłem. Można też przylepić orzeszki.