Ciastka francuskie z rabarbarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    300 gram
  • rabarbar

    3 łodygi
  • jabłko

    1 mała szt
  • olej kokosowy

    1 łyżeczka
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciastka francuskie z rabarbarem foto
Jabłko obrać, pokroić w dość małą kostkę. Rabarbar oczyścić, osuszyć i pokroić w plasterki.
Krok 2 - Ciastka francuskie z rabarbarem foto
Rabarbar oraz jabłko wrzucić do rondelka na rozpuszczony olej kokosowy. Dodać brązowy cukier (2 łyżki) oraz cynamon. Dusić przez około 4-5, do momentu gdy rabarbar puści sok. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Ciastka francuskie z rabarbarem foto
Rozwinąć ciasto francuskie i pokroić je na osiem kwadratów.
Krok 4 - Ciastka francuskie z rabarbarem foto
Nakładać nadzienie na ciasto. Składać kwadraty na pół po przekątnej, mocno sklejać brzegi.
Krok 5 - Ciastka francuskie z rabarbarem foto
Wbić jajko do miseczki, rozbełtać je widelcem. Posmarować wierzch ciastek i posypać je resztą brązowego cukru. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez 15 minut.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 01.07.2017 20:47
uwielbiam wypieki z rabarbarem :)
olkaaa 01.07.2017 19:20
muszę zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat