Ciastka francuskie z owocami

Ciastka francuskie z owocami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    3 arkusze
  • jajko

    2 szt
  • cukier

  • brzoskwinie

    9 polówek
  • truskawki

    200 g
  • dżem wiśniowy

    100 g
  • bita śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasta po przygotowaniu pieczemy ok 15 min (do zrumienienia) w temp 180st.

Z brzoskwiniami:

Ciasto kroimy na 9 prostokątów. Na połowie każdego prostokąta kładziemy cząstkę brzoskwini i przykrywamy drugą połową. Lekko sklejamy boki razem. Nacinamy u góry w poprzek (3-4 nacięcia). Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.

Z truskawkami:

Arkusz kroimy na kwadraty o wymiarach ok 5x5 cm. Truskawki przekrawamy na połówki wzdłuż. Układamy po 2-3 połówki na każdym kwadracie ciasta. Posypujemy truskawki cukrem (ok pół łyżeczki na ciastko), a ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Z wiśniami:

Ciasto, jak w przypadku ciastek z truskawkami, kroimy w kwadraty ok 5x5cm. Kwadraty wkładamy do blachy do muffinek spód każdej nakłuwając widelcem (gdyby w czasie pieczenia środek się podnosił trzeba go przekłuć). Pieczemy.
Do powstałych w ten sposób "koszyczków" nakładamy łyżkę konfitury i ozdabiamy bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat