Ciastka francuskie z lukrem grenadinowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Nadzienie

  • jabłka

    6 szt
  • rodzynki

    70 g
  • żurawina suszona

    30 g
  • cytryna

    1 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • mielony cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kardamon mielony

    1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    1 i 1/2 łyżki

Lukier

  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • grenadina

    2 łyzki

Pozostałe składniki

  • ciasto francuskie

    2 opakowania
  • jajko

    1 szt
  • woda

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciastka francuskie z lukrem grenadinowym foto
Ćwiartki jabłek pokroić na małe kawałki.
Krok 2 - Ciastka francuskie z lukrem grenadinowym foto
Zetrzeć skórkę cytryny na tarce o najmniejszych oczkach i wycisnąć sok z cytryny. Sok i skórkę z cytryny dodać do jabłek i wymieszać.
Krok 3 - Ciastka francuskie z lukrem grenadinowym foto
Następnie dodać sparzone rodzynki i suszoną żurawinę, cukier, cynamon, kardamon oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Ciastka francuskie z lukrem grenadinowym foto
Na stolnice oprószoną mąką wyłożyć ciasto francuskie, pociąć każdy płat ciasta na 6 równych części.
Krok 5 - Ciastka francuskie z lukrem grenadinowym foto
Na każdym kawałku ciasta wyłożyć nadzienie i brzegi posmarować jajkiem rozmieszanym z wodą. Kawałki ciasta składać po przekątnej, dociskając brzegi np. widelcem.
Krok 6 - Ciastka francuskie z lukrem grenadinowym foto
Wyłożyć ciastka na blachę pokrytą papierem do pieczenia i na każdej zrobić nożem otworki po 2-3 i posmarować je resztą rozkłóconego jajka. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 20 minut.
Krok 7 - Ciastka francuskie z lukrem grenadinowym foto
Przygotować lukier grenadinowy: cukier puder dokładnie wymieszać z syropem grenadina. Polać lukrem ciastka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 16.03.2015 12:16
fajny kolor polewy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat