Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 arkusz
jabłka 2-3 szt
jajko 1 szt
cukier brązowy 2 łyżki
cynamon 1/2 łyżeczki
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem

Kroki postępowania

1
-Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, lekko rozwałkować i wykroić krążki /ok.8-10 cm.śr./
-Krążki ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować jajkiem i posypać delikatnie cukrem.
-Ze skrawków ciasta uformować cienkie wałeczki i obłożyć nimi brzegi wyciętych krążków tworząc obwódkę /również posmarować jajkiem/. Można uformować również dekoracyjne listki.
-Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne ,a cząstki pokroić na cienkie plasterki.
-Plasterki jabłek ułożyć na krążkach ciasta tak, aby lekko zachodziły na siebie.
Krok 1 - Ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem foto
2
-Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C.
Piec ok.20 min.Upieczone ciastka przełożyć na kratkę kuchenną do przestudzenia.
Krok 2 - Ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem foto
3
-Przed podaniem wierzch upieczonych ciastek posypać obficie cukrem pudrem i cynamonem.
Krok 3 - Ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Isia 06.12.2012 11:47
smakowite
anja3107 05.12.2012 20:32
śliczne
ilka_86 05.12.2012 20:27
ładniutkie te ciasteczka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak