Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    300 gram
  • jabłka

    2 duże szt
  • Cynamon mielony Prymat

    1 czubata łyżka
  • cytryna

    1/2 szt
  • miód prawdziwy

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem foto
Jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
Krok 2 - Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem foto
Dodać cynamon, cukier waniliowy oraz łyżeczkę masła i dusić jabłka przez około 5 minut. Dodać miód i wymieszać, aby dobrze połączył się z jabłkami.
Krok 3 - Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem foto
Ciasto francuskie pokroić na prostokąty. Na jedną połówkę nałożyć jabłka, drugą naciąć nożem. Przykryć część z jabłkami naciętym ciastem, skleić brzegi.
Krok 4 - Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem foto
Posmarować ciasto żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 16.02.2017 15:41
wyglądają smacznie
Malinka 16.02.2017 10:31
Bardzo lubię takie słodkości!
gosia56 16.02.2017 09:40
pyszne ciasteczka i do tego szybkie
anka1988 16.02.2017 08:53
pyszna słodka propozycja
Wiesława1 16.02.2017 08:49
Pyszna propozycja
slodkieniebo 16.02.2017 08:34
Też przygotowuje często takie ciastka dla swoich gości :)
gusia1000 16.02.2017 00:16
Smaczne są.
Renata9 15.02.2017 21:56
Bardzo dobre ciasteczka :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat