Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka francuskie z jabłkami

4.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cukier brązowy 100 g
masło 60 g
płynny miód 2 łyżki
jabłka 6-7 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka francuskie z jabłkami

Jabłka umyć, nie obierać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię i roztopić masło, dodać cukier i miód. Gotować kilka minut aż składniki się połączą i zgęstnieją. Do karmelu wrzucić jabłka, delikatnie wymieszać tak, by karmel pokrył plasterki jabłek. Odstawić żeby przestygły.


Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Rozłożyć ciasto francuskie i wyciąć ok. 8-10 prostokątów. Na każdym prostokącie za pomocą pędzelka rozsmarować cienką warstwę karmelu, na środku ułożyć plasterki jabłek.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 minut.
Przed podaniem ciastka francuskie z jabłkami należy posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 30.12.2014 21:12
smaczny deser
caralajna 28.12.2014 22:20
apetyczne :)
Grazyna0211 28.12.2014 16:21
smaczne ciastka
Ola1young 28.12.2014 13:57
pysznie sie zrobiło :)
Wiktoria29 28.12.2014 09:33
fajny sposób na bardzo smaczny deser
Konczi 28.12.2014 09:16
Pyszne ciastka z jabłuszkami
norweska20 27.12.2014 21:55
efektownie i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak