Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka francuskie z farszem makowo - jabłkowym.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa domowa 6 łyżek
jabłka 5 sztuk
orzechy laskowe pokrojone 1 łyżka
migdały pokrojone 1 łyżka
skórka pomarańczowa 1 łyżka
ciasto francuskie 1 rulon
jajko 1 całe
płatki migdałowe 2 łyżki

Porada

Z porcji tej wyszło mi 10 sztuk ciastek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka francuskie z farszem makowo - jabłkowym.

Kroki postępowania

1
Włożyć do miski masę makową ( masa była domowa, pozostała mi ze zrobienia strucli i postanowiłam ją wykorzystać do tych ciastek ).
Krok 1 - Ciastka francuskie z farszem makowo - jabłkowym. foto
2
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z masą makową.
Krok 2 - Ciastka francuskie z farszem makowo - jabłkowym. foto
3
Dodać pokrojone orzechy i migdały, wymieszać.
Krok 3 - Ciastka francuskie z farszem makowo - jabłkowym. foto
4
Dodać skórkę pomarańczową.
Krok 4 - Ciastka francuskie z farszem makowo - jabłkowym. foto
5
Dokładnie wszystko wymieszać łyżką.
Krok 5 - Ciastka francuskie z farszem makowo - jabłkowym. foto
6
Ciasto francuskie pokroić radełkiem na duże kwadraty i ułożyć na foremkach silikonowych, lekko wciskając do środka.
Krok 6 - Ciastka francuskie z farszem makowo - jabłkowym. foto
7
Napełnić foremki farszem makowo - jabłkowym.
Krok 7 - Ciastka francuskie z farszem makowo - jabłkowym. foto
8
Szklanką powycinać koła z ciasta francuskiego i nałożyć na wierzch masy. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
Krok 8 - Ciastka francuskie z farszem makowo - jabłkowym. foto
9
Na koniec posypać płatkami migdałowymi.
Krok 9 - Ciastka francuskie z farszem makowo - jabłkowym. foto
10
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez około 20 minut do zrumienienia.
Krok 10 - Ciastka francuskie z farszem makowo - jabłkowym. foto
11
Smacznego !
Krok 11 - Ciastka francuskie z farszem makowo - jabłkowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 29.12.2014 21:46
Fajny deser :-)
Monika-twin 29.12.2014 12:44
SMAKOWICIE WYGLADAJA.
bhb8 29.12.2014 12:40
pyszny deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak