Ciastka francuskie przekładane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    2 opakowania
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki
  • mleko

    0,5 litra
  • margaryna

    250 g
  • gruszki

    1 kg
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier

    12-15 łyżeczek
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki
  • wanilia

    1 laska
  • cukier puder

    do smaku
  • woda

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozkładamy, a następnie kroimy w paski o szerokości ok 7 cm. Następnie każdy pasek kroimy na pół. Lekko posypujemy cukrem pudrem i nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 min w temp. 180\'C. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda. Gruszki kroimy w kwadraty ok. 2x2 cm. Dodajemy cukier oraz cynamon i wanilię. Wszystko lekko podsmażamy, delikatnie mieszając. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Budyń gotujemy, a następnie studzimy. Margarynę miksujemy, dodajemy zimny budyń, ciągle miksując aż powstanie jednolita masa. Gotowe ciasto francuskie przekładamy. Na jeden kawałek ciasta nakładamy gruszki, przykrywamy kolejnym ciastem francuskim, nakładamy masę i ponownie nakładamy ciasto francuskie. Posypujemy cukrem pudrem. Do dekoracji można zrobić \"kleksa\" z bitej śmietany. Smacznego !!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 01.02.2014 10:54
ciekawie wygląda
Seba 01.10.2013 08:03
smaczne ciasteczka
czekoladka_m 19.08.2013 19:56
Chyba się do Ciebie przeprowadzę;) pyszności!
RenataZ-et 19.04.2013 20:22
wyglądają idealnie :)
caralajna 08.08.2012 07:37
apetyczne
Wafelek2601 16.12.2011 09:30
pyszne do kawki
Ewa111 28.10.2011 18:09
dużo kalorii,ale za to jakie smaczne
kome 29.05.2011 19:22
smacznie wygląda
Gosia32 11.05.2011 08:19
mniam;]
borys 31.08.2010 08:01
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat