Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka francuskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
Gruszk 4-5 sztuk
wina Martini białego ok.1/4 szklanki
cynamonu Ok. 1 łyżeczki
budynie śmietankowe 2
mleko 1/2 litra
margaryna Kasia 1 kostka
kawy rozpuszczalnej 2 łyżki
alkohol
anyż 1-2 łyżeczki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka francuskie

Gruszki obrać i pokroić w plasterki przełożyć do garnuszka dodać anyż, cynamon i cukier puder do smaku(ja dałam też nieco skórki pomarańczowej) całość podlać winem Martini i chwilę poddusić. Ostudzić.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pociąć je na kwadraty bądź prostokąty (dla mnie wyszło 9 kawałków) i upiec je w piekarniku.
W międzyczasie ugotować budyń. Z podanej ilości mleka odlać ½ szklanki i rozpuścić proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować. Następnie dodać do niego mleko z budyniem i ugotować gładką i jednolitą masę budyniową. Margarynę dokładnie rozkręcić mikserem dodać do niej cukier puder do smaku i cukier waniliowy. Następnie po łyżce dodawać ostudzony budyń. Wymieszać na jednolitą masę. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody następnie dodać do masy. Dodać także choć niekoniecznie alkohol (u mnie na zdjęciach niestety widać jak się rozwarstwił może przez to, że dałam spirytus).
Na wystudzone ciasto francuskie wyłożyć gruszki a na to masę budyniową całość oprószyć kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwiachmiel 07.11.2010 21:30
APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ
agnieszka214 06.11.2010 14:05
smaczne
Gonia555 05.11.2010 19:32
Coś oryginalnego....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak