Ciastka francuskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • Gruszk

    4-5 sztuk
  • wina Martini białego

    ok.1/4 szklanki
  • cynamonu

    Ok. 1 łyżeczki
  • budynie śmietankowe

    2
  • mleko

    1/2 litra
  • margaryna Kasia

    1 kostka
  • kawy rozpuszczalnej

    2 łyżki
  • alkohol

  • anyż

    1-2 łyżeczki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obrać i pokroić w plasterki przełożyć do garnuszka dodać anyż, cynamon i cukier puder do smaku(ja dałam też nieco skórki pomarańczowej) całość podlać winem Martini i chwilę poddusić. Ostudzić.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pociąć je na kwadraty bądź prostokąty (dla mnie wyszło 9 kawałków) i upiec je w piekarniku.
W międzyczasie ugotować budyń. Z podanej ilości mleka odlać ½ szklanki i rozpuścić proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować. Następnie dodać do niego mleko z budyniem i ugotować gładką i jednolitą masę budyniową. Margarynę dokładnie rozkręcić mikserem dodać do niej cukier puder do smaku i cukier waniliowy. Następnie po łyżce dodawać ostudzony budyń. Wymieszać na jednolitą masę. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody następnie dodać do masy. Dodać także choć niekoniecznie alkohol (u mnie na zdjęciach niestety widać jak się rozwarstwił może przez to, że dałam spirytus).
Na wystudzone ciasto francuskie wyłożyć gruszki a na to masę budyniową całość oprószyć kakao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwiachmiel 07.11.2010 21:30
APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ
agnieszka214 06.11.2010 14:05
smaczne
Gonia555 05.11.2010 19:32
Coś oryginalnego....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat