Ciastka cytrynowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miękkie masło

    3 łyżki
  • cytryny

    1,5
  • cukier kryształ

    1/4 szklanki
  • żółtko jaja

    3
  • sól

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • miód

    2 łyżki
  • aromat cytrynowy

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- Cytryny umyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce
- W misce wymieszać mikserem masło z cukrem. Dodać żółtka, sól, sodę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody, ekstrakt, przesianą mąkę i połączyć w całość. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny i wymieszać ręcznie
- Uformować kulkę. Ciasto ma się nie kleić do rąk ani do miski, więc jeżeli jest taka potrzeba to dodać troszkę mąki. Rozgrzać piekarnik. Odrywać mniejsze kawałki ciasta, formować w kulki i lekko zgnieść/ spłaszczyć. Układać na papierze do pieczenia i po nakłuwać patyczkiem
- Piec krótko! w temperaturze 180 stopni. Trzeba pilnować, aby się nie przypiekły (szczególnie z dołu). Ciasteczka mają być w środku delikatne i miękkie, a chrupiące z zewnątrz
- Sok z cytryny podgrzać z miodem. Jak ciastka wystygną to posmarować je z wierzchu i pozostawić do wyschnięcia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 11.03.2014 15:47
musza być bardzo smaczne, idealne do kawki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat