Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka chałwowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chałwa 200 g
mąka 1,5 szkl
masło 110 g
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżeczka
sezam 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka chałwowe

Dzisiaj coś dla fanów chałwy.
Przedstawiam pyszne, proste w przygotowaniu kruche ciasteczka.
Po upieczeniu są miękkie, jednak gdy ostygną robią się twardsze.
Chałwa sama w sobie jest słodka, więc ograniczyłam dodatkowy cukier do jednej łyżeczki.
Proporcje na 20 sztuk.
Idealni kumple do filiżanki kawy czy herbaty :)

Co i jak?

W dużej misce umieścić masło i chałwę, rozdrobnić. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Wyrabiać kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, posypać sezamem, układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w sporej odległości (ciacha się rozpływają).
Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem, do czasu aż ciastka się zarumienią. (Doglądać!)
Ostudzić i szamać.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak