Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka chałwowe
Przedstawiam pyszne, proste w przygotowaniu kruche ciasteczka.
Po upieczeniu są miękkie, jednak gdy ostygną robią się twardsze.
Chałwa sama w sobie jest słodka, więc ograniczyłam dodatkowy cukier do jednej łyżeczki.
Proporcje na 20 sztuk.
Idealni kumple do filiżanki kawy czy herbaty :)
Co i jak?
W dużej misce umieścić masło i chałwę, rozdrobnić. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Wyrabiać kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, posypać sezamem, układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w sporej odległości (ciacha się rozpływają).
Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem, do czasu aż ciastka się zarumienią. (Doglądać!)
Ostudzić i szamać.
Smacznego!