Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka bez jajek i bez mleka o zapachu migdałowym

4.0
(29)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 170 g
margaryna 90 g
cukier puder 50 g
olej 1 łyżka
woda 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1 łyżeczka
aromat migdałowy kilka kropel

Porada

Ciastka możemy przed podaniem posmarować marmoladą, dżemem, lukrem królewskim lub czekoladą. Przepis pochodzi z blogupinkcake.blox.pl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka bez jajek i bez mleka o zapachu migdałowym

Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Mieszamy najpierw przy użyciu łyżki, w następnie ręka :) Ciasto wstawiamy do lodówki na trochę ponad 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypując mąką. Z ciasta wycinamy co nam przyjdzie do głowy lub co mamy pod ręką. Ciastka pieczemy około 10 minut w temperaturze 190°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 25.11.2015 11:47
przy przepisach dla alergika trzeba uważać aby margaryna była bezmleczna, a wcale nie jest to oczywiste!
Motorek 25.11.2015 08:35
pyszne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak