Ciastka bez jajek i bez mleka o zapachu migdałowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    170 g
  • margaryna

    90 g
  • cukier puder

    50 g
  • olej

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • aromat migdałowy

    kilka kropel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Mieszamy najpierw przy użyciu łyżki, w następnie ręka :) Ciasto wstawiamy do lodówki na trochę ponad 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypując mąką. Z ciasta wycinamy co nam przyjdzie do głowy lub co mamy pod ręką. Ciastka pieczemy około 10 minut w temperaturze 190°C.
slodkieniebo
Ciastka możemy przed podaniem posmarować marmoladą, dżemem, lukrem królewskim lub czekoladą. Przepis pochodzi z blogupinkcake.blox.pl.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 25.11.2015 11:47
przy przepisach dla alergika trzeba uważać aby margaryna była bezmleczna, a wcale nie jest to oczywiste!
Motorek 25.11.2015 08:35
pyszne ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat