Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczko-pudełeczko

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 23 dag
mąka 37 dag
cukier 20 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
DODATKOWO:
lukier plastyczny 40 dag
kolorowe barwniki
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczko-pudełeczko

Masło utrzeć z cukrem do kremu maślanego dodać jajko i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto bardzo łatwo się zagniata i jest elastyczne.
Stolnicę delikatnie podsypać mąką i cienko rozwałkować ciasto, następnie wyciąć elementy pudełka(pomogłam sobie pudełkiem od herbaty) z reszty ciasta wyciąć ciasteczka.
Wszystkie elementy i ciasteczka upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Ciastka jeszcze gorące zdjąć bardzo ostrożnie z blaszki i wystudzić, zostawione na blaszce ciastka przyklejają się do formy.

Lukier plastyczny zabarwić na odpowiednie kolory i część którą będziemy pokrywać pudełko cieniutko rozwałkować, wyciąć z niego identyczne kształty jak elementy pudełka.

Zimne ciastka posmarować cienką warstwą powideł i pokryć wyciętym lukrem plastycznym. Przy pomocy gęstego lukru skleić wszystkie ścianki i dno naszego pudełeczka ( w środek wstawić pudełko od herbaty) pudełko odstawić na noc do wyschnięcia.
Po wyschnięciu i sklejeniu się pudełka dowolnie je ozdobić, ciasteczka ozdobić podobnie jak pudełko.

Ciastek wychodzi nam więcej jak potrzebujemy do pudełka, ale to nie jest problem bo są pyszne i kruche.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

qrasnqleq 24.11.2012 17:32
normalnie mnie zatkało...wow!!!
Mysiunia 15.11.2012 14:48
bardzo starannie wykonane :) Trzeba mieć talent :)
iziona 14.11.2012 13:34
Pyzo ciasto ma w sobie dużo tłuszczu więc wystarczy sucha blaszka można ją oczywiście przesmarować tłuszczem, ale ja tego nie robię. Nie wiem jaki problem jest z barwieniem lukru i jak trzeba to opisać, aby było zrozumiale lukier płynny po prostu mieszasz, plastyczny zagniatasz jak plastelinę im dłużej to robisz tym równomierniej barwnik się rozprowadza, ale kto powiedział, że to ma być idealny kolor. Barwniki jakie kto ma ja osobiście posiadam w żelu i w proszku w płynie nie lubię. Z jednym się zgodzę umknęła mi w opisie temperatura piekarnika, ale to też nie jest problem bo zawsze na to pytanie odpowiem temperatura to 180st, a czas uzależniony od wielkości ciastek.
SmacznaPyza 14.11.2012 11:08
ciastka piec na gołej blasze? jak gorący piekarnik do pieczenia? Jak zabarwić lukier żeby było równo i jakie barwniki do tego - w proszku, w żelu, płynie? Pięknie wygląda, ale w przepisie mnóstwo niedopowiedzeń
emeslive 14.11.2012 09:26
Genialnie to wygląda! I tak starannie wykonane! Super!
iziona 14.11.2012 08:28
Joanna oczywiście wszystko to są ciastka, a kolor dzięki barwnikom
DOROTA/PATI197799 13.11.2012 21:38
prezentuje się ślicznie
Joanna46 13.11.2012 21:32
A czy to można zjeść ??? :)
eMMe 13.11.2012 21:28
super, podziwiam talent:)
V_kuchareczka 13.11.2012 21:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak