Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka żytnio-orzechowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 150 g typ 2000
mąka pszenna 150g
cukier puder 140 g
masło 140 g
orzeszki ziemne 100 g
żółtko jajek 2 szt
białko 1 szt

Porada

Ciasteczka można długo przechowywać w metalowym pudełku . Po upieczeniu lekko twardnieją , ale po kilku dniach są wyborne.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka żytnio-orzechowe

Orzech rozdrabniamy w robocie kuchennym.
Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, cukier i orzechy.
Dodajemy drobno pokrojone zimne masło , żółtka i białko.
Szybko zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki.
Po schłodzeniu z ciasta robimy kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
Następnie lekko rozpłaszczamy ręką i za pomocą siateczki do warzyw i jaj odciskamy wzorek.
Ciasteczka pieczemy w 180 C , przez ok. 20-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 13.02.2016 11:32
Za mąką żytnią nie przepadam, ale w takich ciasteczkach sprawdza się idealnie. Są przepyszne!
Renata9 13.02.2016 10:04
Super smaczne ciasteczka :-)
Agnieszka-87-25 13.02.2016 07:40
superowe sąąą
Futka 13.02.2016 06:34
Bajeczne i zdrowe ciasteczka :) Pycha! :D
IKrakowianka 12.02.2016 22:26
bardzo fajne ciasteczka
wwwiolka 12.02.2016 22:18
Bardzo fajny przepis.
ada.la 12.02.2016 21:05
zdrowe ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak