Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka ze śliwką
Wymieszać mąkę z solą, dodać masło, zmiksować lub dobrze rozdrobnić nożem.
Ciasto wyłożyć na blat, dodać wodę z cukrem , wyrobić do połączenia składników. Następnie zawinąć w folię, schłodzić w lodówce na minimum 30 minut.
Owoce umyć, pokroić na cienkie półplasterki, można posypać 2 łyżkami cukru.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko, wykrawać koło o średnicy ok 9-10 cm. Na środek nakładać kilka kawałków owocu i zlepić dobrze brzegi w 5 miejscach tworząc taką sakiewkę, łódeczkę.
Ciastka posmarować jajkiem, posypać kryształkami cukru, piec ok 25 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż będą lekko zrumienione.
Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.