Ciasteczka z powidłami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3,5 szkl
  • cukier puder

    1,5 szkl
  • kakao

    4 łyżki
  • margaryna

    1,5 kostki
  • żółtko jajek

    6 szt
  • powidła śliwkowe

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić ciasteczka. W połowie ciastek wykroić na środku foremką malutki wzór. Układać na blasze wyłożonej pieczeniem i piec w 180 około 10 minut. Po upieczeniu przekładać na metalową kratkę do wystudzenia. Zimne ciasteczka posklejać, smarując powidłami śliwkowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 11.02.2016 12:08
smaczne ciasteczka
Ilona_eS 05.01.2015 12:42
na pewno pyszne :)
monika141 05.01.2015 09:30
smaczne ciasteczka
Bernadeta1 04.01.2015 22:50
wyglądają bajecznie
Małgorzata Pin 04.01.2015 22:03
pięknie udekorowane, na pewno przepyszne
wwwiolka 04.01.2015 21:02
Bardzo fajny przepis.
IlonaAlbertos 04.01.2015 19:14
Świetne ciasteczka.
Kuchnia Marty 04.01.2015 19:12
ale słodkie ciasteczka! Bardzo apetyczne
Grazyna0211 04.01.2015 17:55
ładnie się prezentują

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat