Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
płatki owsiane
3 szklanki -
cukier trzcinowy
2 łyżki -
miód prawdziwy
2 łyżki -
masło lub margaryna
2 łyżki -
woda zimna
4 łyżki -
czekolada mleczna
5 dag
Przepis i sposób przygotowania Ciasteczka z płatków owsianych
1. Płatki prażymy na suchej i gorącej patelni, do lekko zrumienionych dodajemy cukier trzcinowy, miód i masło, mieszamy do połączenia się składników.
2. Patelnię zdejmujemy z ognia, do płatków wlewamy wodę i dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy.
3. Przygotowaną masę kładziemy łyżką na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Studzimy w piekarniku.
5. Zimne ciasteczka zdejmujemy z papieru i podajemy. Smacznego życzę.
Z przepisu wyszło mi 2 blaszki ciasteczek. Szklanka do odmierzania płatków o pojemności 250 ml. Należy uważać, żeby nie przypalić ciastek, bo będą gorzkie.![]()
Komentarze (1)