Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z orzechami arachidowymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier puder 1/2 szkl
masło 15 dag
jajko 1 szt
aromat rumowy 1/2 łyżeczki
orzechy arachidowe 15 dag
polewa czekoladowa 1 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyzeczki
nutella 6 łyzek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z orzechami arachidowymi

Orzechy posiekać i lekko uprażyć na suchej patelni. Połowę zemleć w maszynce. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem. Następnie wsypać zmielone orzechy, cukier puder, wbić jajko, dodać aromat i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wycinać szklaneczką krążki, w środku każdego krążka wycinać otwór mniejszym kieliszkiem. Tak przygotowane ciastka upiec na złoty kolor w temp 180 stopni. Po ostudzeniu przekładać kremem nutella, sklejając po 2 krążki razem. Wierzch oblać polewą czekoladową i posypać prażonymi posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 14.04.2013 22:07
bardzo smaczne
cooleczka 20.03.2012 20:04
świetne :)
Iwusia 20.02.2012 22:57
wyglądają idealnie
RenataZ-et 09.11.2011 15:39
idealne do kawki :)
Małgorzata113 18.03.2011 08:55
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak