Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z maszynki
Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej przesiany cukier puder, miksujemy. Kolejno dodajemy śmietanę, żółtka, cukier wanilinowy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do pozostałych składników. Ucieramy do połączenia składników. Ciasto można wyrobić ręcznie. Początkowo siekamy wszystkie składniki, a potem zagniatamy w kulę elastycznego i gładkiego ciasta.
Część ciasta umieszczamy w tubie maszynki do wyciskania z odpowiednim kształtem przystawki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wyciskamy na blaszkę z zachowaniem niewielkiego odstępu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Ciasteczka pieczemy przez 12-15 minut na rumiany kolor. Studzimy na kratce. Ciasteczka zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie lub oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego