Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z masłem orzechowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 110g
masło orzechowe 110g
cukier 3/4 szklanki
jajko 1
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z masłem orzechowym

Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, cukrem i szczyptą soli. W osobnej misce ucieramy oba masła, gdy się połączą dodajemy jedno jajko i ucieramy dalej. Następnie dodajemy jedną część mąki, ucieramy i gdy wszystko się połączy dodajemy drugą część, ucieramy. Można wyciągnąć ciasto i wyrobić ręką. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozkładać na blasze w dość dużych odległościach, bo ciasteczka sporo urosną. Następnie każdą kulkę rozpłaszczyć widelcem, włożyć do piekarnika i piec około 10-12 minut :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martula1985 04.11.2012 13:14
oj coś musiało mi wyciąć, mąki ma być 1 i 1/4 szklanki :)
rjustysia 04.11.2012 12:46
Jedno małe pytanie: ile mąki? :) Bo ogólnie przepis wygląda bardzo kusząco :)
Katarzyna47 05.10.2012 21:36
Fajne.
treonina 05.10.2012 21:08
smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak