Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca z solonymi pestkami dyni i pistacjami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Solone dodatki podkreślają delikatnie orzechowy smak ciastek. W pierwszy dzień po upieczeniu są mięciutkie, ale kolejnego stają się odrobinkę kruche.

Składniki:

8 ciastek:

mąka z orzechów nerkowca 100 gramów
mąka pszenna 50 gramów
masło 50 gramów
jajko 1 sztuka
miód płynny 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
pistacje posiekane 25 gramów
pestki dyni 25 gramów

Porada

Pestki dyni oraz pistacje powinny być solone.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca z solonymi pestkami dyni i pistacjami

Wszystkie składniki (oprócz pestek i pistacji) dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do masy wmieszać całe pestki oraz uprzednio posiekane pistacje. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego.
Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując większe odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczyć za pomocą widelca. Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 12-15 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.06.2018 22:31
Bardzo dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak