Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z mąką kukurydzianą i złotymi rodzynkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 120 g
cukier 100 g
skórka z cytryny 1 lyzeczka
jajko 1 szt
mąka kukurydziana 75 g
mąka pszenna 150 g
rodzynki 1 garsc złote

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z mąką kukurydzianą i złotymi rodzynkami

Kroki postępowania

1

Do miski wrzucić masło ogrzane do temperatury pokojowej, wsypać cukier. Zmiksować na puszystą i jasną masę.
Krok 1 - Ciasteczka z mąką kukurydzianą i złotymi rodzynkami foto
2

Następnie dodać całe jajko i dobrze całość zmiksować.
Krok 2 - Ciasteczka z mąką kukurydzianą i złotymi rodzynkami foto
3

Wsypać skórkę startą z cytryny (umytej dokładnie i sparzonej), obie mąki i ponownie dokładnie zmiksować.
Krok 3 - Ciasteczka z mąką kukurydzianą i złotymi rodzynkami foto
4

Na koniec dodać rodzynki, wymieszać, wstawić do lodówki na godzinę.
Krok 4 - Ciasteczka z mąką kukurydzianą i złotymi rodzynkami foto
5

W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, spłaszczać łyżką.
Krok 5 - Ciasteczka z mąką kukurydzianą i złotymi rodzynkami foto
6
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut
Krok 6 - Ciasteczka z mąką kukurydzianą i złotymi rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 16.06.2015 23:06
Lubię takie proste ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak