Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z lemon curd
Kroki postępowania
Masło utrzeć do białości. Dodać cukier kryształ oraz cukier puder i zmiksować. Następnie dodać jajko, sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Kiedy składniki się połączą, ręcznie zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Owinąć ją folią spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować nieduże kulki ( około 14 g każda ). Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, następnie każdą lekko spłaszczyć. Zrobić głębokie i szerokie zagłębienia ( prawie do samej blachy ), np. korkiem od butelki. Zagłębienia wypełnić lemon curd, około 1 łyżeczka na 1 ciastko.