Ciasteczka z konfiturą morelową i imbirem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • konfitura morelowa

    1 słoiczek
  • mąka tortowa

    25 dag
  • masło roztopione

    10 dag
  • drożdże

    3 dag
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • imbir świeży

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie do którego rozkruszyć drożdże i zalać letnim mlekiem ze szczyptą cukru i soli.
Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę cukru, starty imbir, mleko i wyrabiać ciasto, pod koniec dodać masło i wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, nakłuć je widelcem i rozwałkować na cienki prostokąt. Na ciasto wyłożyć konfiturę i zawinąć w rulon.
Obtoczyć w cukrze i pokroić na mniejsze kawałki.

Wstawić na blaszkę do pieczenia i piec na złoty kolor w temp. 190 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jastinka 02.02.2014 16:02
świetny przepis
Ivonne 11.01.2014 10:57
Przepyszne!
lara 27.11.2013 12:07
proste i naprawdę dobre
6zer 27.11.2013 10:30
apetyczne ciiastka
Lis 26.11.2013 23:31
Smacznie zapowiadające się ciasteczka:)
Edith85 26.11.2013 22:08
Super przepis :)
izapozdro 26.11.2013 20:58
na pewno smaczne :)
Dorota59 26.11.2013 19:20
prześliczne i apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat